Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamını Desteklemek Amacıyla İlimizde e-Ticaret Eğitimi ve Sergi Düzenlendi
Tekirdağ, 19 Şubat 2025 11:23Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamını Desteklemek Amacıyla İlimizde e-Ticaret Eğitimi ve Sergi Düzenlendi
Tekirdağ Valiliği, Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Trakya Kalkınma Ajansı iş birliğinde, ulusal bir pazaryeri olan Shopsa ile, Tekirdağ’daki kadın üreticilere destek olmak amacıyla e-ticaret eğitimi ve mini bir fuar düzenlendi.
Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde düzenlenen Kadın Girişimciliği ve Kadın İstihdamı e-Ticaret Eğitimi ve Sergisi’ne Valimiz Sayın Recep Soytürk ve eşi Nurdan Soytürk Hanımefendi’nin yanı sıra Tekirdağ Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, İl Kültür ve Turizm Müdürü Ömer Faruk Karaküçük, İş İnsanı Demet Sabancı Çetindoğan, Ticaret ve Sanayi Odası adına Girişimciler Kurulu üyeleri, Shopsa yetkilileri, il protokolü, girişimci kadınlar ve vatandaşlar katıldı.
Program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Açılış konuşmaları sırası ile Shopsa kurucusu Demet Sabancı, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin ve Tekirdağ Belediye Başkanı Dr. Candan Yüceer tarafından yapılarak verilen eğitimin ve devamında yapılacak çalışmaların herkese hayırlı olması temennisinde bulunuldu.
Programda konuşan Vali Soytürk; “İlimiz bir üretim merkezi, hem sanayi de hem tarımda çok ciddi üretimler yapılıyor. Türkiye’deki buğday üretiminin ilk üçüncü sırasındayız, ayçiçeği üretiminin birinci sırasındayız. Bir parça arpa üretiyoruz, kiraz, üzüm ve zeytin üretiyoruz ama yeni ürünler üretiyoruz, yeni katma değeri yüksek ürünler üretiyoruz. Onlardan bir tanesi de aronya.
Sanayi üretimimiz oldukça iyi Türkiye’de 5. Sıradayız. Geçen sene ki ihracatımız 13.2 Milyar Dolar. Üretiyoruz ama kadınlarımızın da burada çok önemli rolleri var. Ben bir isimden bahsetmek istiyorum. Polifarma diye bir ilaç firmamız var. Bunun sahibesi hanımefendi SMA hastalığının ilacını üretti, patent aşamasında. SMA hastalarımız artık başka bir ülkeye gitmek zorunda kalmayacak. Burada daha ucuza üreteceğiz üstüne üstlük bu ilacı da ihraç edeceğiz. Hem hastalarımız için hızlı bir tedavi olacak hem de cari açığımızı çok önemli ölçüde de azaltacağız.
Bir başka örnek ise, aronya üretimi yapan genç bir hanımefendi. Geçen sene 400 kg, bu sene de 2 ton aronya üretilmiş. Katma değerli ürünler üretmeye gayret etmiş, bir şeyler ortaya koymuş. Bence çok kıymetli. İşin çok başında daha gideceği çok yol var ama bir azim, emek ve heyecan var. Ben onu dünkü toplantıda iliklerime kadar hissettim. Yine Malkara’dan eski muhtarımız var. Köyüde ziyaret ettim. Gerçekten bir aile gibi olmuş bütün kadınlar, dernek başkanı, üyeleri. Üretiyorlar ve bundan da çok büyük keyif alıyorlar. Bu dernek de daha çok başta. Daha gidecekleri çok yol var ama çok güzel hikayeleri var. O hikayeler üzerinde Shopsa’nın teknik bilgileri yönlendirmeleri ile çok önemli yerlere gelecek. Yine Malkara’da çok profesyonel bir kooperatifimiz var. Üretiyor, satıyor, çok mutlular ürettikleri için. Kadınlarımız bir taraftan para kazanıyor ama bir taraftan da sosyalleşiyorlar, bir araya geliyorlar. Bence bunlar çok kıymetli şeyler.
Baktığımızda 13 tane coğrafi işaretimiz var. Bunların başında Karacakılavuz dokuması var, geri kalanının tamamı tarımsal ürünler ya da onların oluşturduğu gastronomik ürünler. Hayrabolu Tatlısı, Tekirdağ Köftesi gibi.
Kadın kooperatifleri olarak ürettiklerimiz aslında coğrafi işaretlerimizin etrafında. Dolayısı ile doğru yolda olduğumuzu da gösteriyor. Coğrafi işaretlerdeki ürünler ve bizim yöresel yemeklerimiz organik ürünlerimizin zaten bir kısmını pazarlıyor, geri kalanı da pazarlaması konusunda ve daha çok para kazanması konusunda, sürekli para kazanması konusunda; süreklilik iki açıdan var, hanımların sürekli para kazanması önemli, pazar açısından da ürünlerin sürekli gelmesi önemli. Bu iki tarafı da dengeleyerek bence çok daha önemli bir yere gidebiliriz. Dünkü toplantıda da bulundum. Ben doğru yolda olduğumuzu düşünüyorum. Kadınlarımız heyecanlı, profesyonel bir yardım alacağız. Ayrıca organik ürünlerimizi e-ticaret üzerinden de satacağız ve gelirimizi arttıracağız.
Dün Sevda Hanım çok enteresan bir yorumda bulundu ve beni çok etkiledi. Yemeğin turizmi gibi. Önemli turizm potansiyelimiz var, Uçmakderemiz var. Türkiye’nin en büyük tur operatörlerinden bir tanesi, Kapadokya’ya gelen turistleri Çanakkale’ye götürüyor. Çanakkale’ye giderken paraşütle uçma yaptırabiliriz diyor. Aslında onlara Sevda Hanım’ın da dediği gibi bir yöresel yemek deneyimleme fırsatı da verebiliriz. Belki kendileri katılabilir, kuskusun yapımına ya da pişirilmesine. Böyle bir aktivite olabilir, beni çok heyecanlandırdı. Bunun üzerine çalışacağımı söylemek isterim. Bu paraşütçülük ile ilgili zaten çalışıyorum. Bir dernek kurup daha büyük bir grup kurup o talebi karşılayacak bir arzı sağlamamız gerekiyor. Bu toplantıların verimli olmasını umuyorum. Sonuçlarını hep birlikte izleyeceğiz.
Bu arada bu konuda hükümetimizin ve her bakanlığımızın destekleri var. Tarım ve Orman Bakanlığımız ki; konularımızın bir çoğu tarım ile ilgili. Edirne’de olan tarımsal destekleme ile ilgili bir birimi Tekirdağ’da da açıldı. Şuan Tekirdağ Defterdarlığımızın altında büroları var. Ben toplantımızın bir kez daha hayırlara vesile olmasını diliyor, hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.
Ardından Sayın Valimiz Recep Soytürk, eşi Sayın Nurdan Soytürk Hanımefendi, İş İnsanı Demet Sabancı Çetindoğan ve protokol üyeleri, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi Fuaye Alanı’nda üreten kadınlarımızın emeklerini sergiledikleri ürünleri inceleyerek üretim yapan kadınlardan bilgi aldı.
Kadınlarımızın ürettiği ürünleri pazarlamasında yardımcı olacak eğitim ve ürün sergisi, Yahya Kemal Beyatlı Kültür Merkezi’nde gün boyunca devam etti.
Tekirdağ, 19 Şubat 2025 11:23
Yorumlar (0)
Vali Soytürk, Mevlid-i Nebi Haftası Programına Katıldı
2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı İlk Ders Zili Çaldı
10. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı Kapılarını Açtı
TEKİRDAĞ GENÇLİK VE SPORUN MERKEZİ OLACAK
2026-2027 Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Üniversite ve Öğrenci Yurtlarında Güvenlik Tedbirleri Değerlendirildi
Tarım, Sanayi, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın Açılışı Gerçekleştirildi
Vali Soytürk Taekwondo Şampiyonası’nda Derece Elde Eden Sporcuları Makamında Kabul Etti
Trakyaka Yönetim Kurulu Kırklareli’nde Toplandı
Çorlu İlçemizde Yaptırılacak Olan 16 Derslikli Ortaokulun Temeli Atıldı
Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyareti ve Harf İnkilabı’nın Uygulanmasının 98. Yıl Dönümü Kutlandı
Vali Soytürk “Tekirdağlı Yazarlar Buluşması” Etkinliğine Katıldı
98 YIL ÖNCE TEKİRDAĞ'DA BAŞLAYAN AYDINLANMA YOLCULUĞU ANILDI
Vali Soytürk 2026 YKS’de Derece Elde Eden Öğrencileri Makamında Kabul Etti
CANDAN BAŞKAN: "TRAKYA'NIN EN KAPSAMLI GENÇLİK MERKEZİNİ KURUYORUZ"
İlaç Sektörü Temsilcileri Toplantısı Düzenlendi
ÇOSB Kapaklı Devlet Hastanesi Açılış Töreni Gerçekleştirildi
TEKİRDAĞ SAHİLLERİNDE YENİ NESİL İNSANSIZ CANKURTARAN ARAÇLARI GÖREVDE
GÜÇLÜ İTFAİYE, GÜVENLİ TEKİRDAĞ: SARAY'A MODERN İSTASYON
UMKE Haftası Münasebetiyle Vali Soytürk’e Ziyaret
Kültür Varlıklarında Yapılacak Restorasyonlar Konulu Toplantı Düzenlendi
BÜYÜKŞEHİR'DEN ARI YAŞAM GÜCÜ İLE ÜRETİCİYE CANDAN DESTEK
BÜYÜKŞEHİR'DEN KIRSAL ULAŞIMA CANDAN DOKUNUŞ
Çerkezköy İlçemizde Spor Salonu Yaptırılacak
KAPAKLI SOSYAL YAŞAM MERKEZİ'NDE TEMMUZ AYI ATÖLYELERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Orman Yangınları Tedbirleri Toplantısı Düzenlendi
SARAY'IN HİZMET ALTYAPISINA MODERN DOKUNUŞ
Vali Soytürk Çorlu Doğal Yaşam Alanı’nın Açılışına Katıldı
Vali Soytürk Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
BÜYÜKŞEHİR'DEN BALIKESİR'E DESTEK ELİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN YAŞAMA DOKUNAN CANDAN HİZMET
BÜYÜKŞEHİR'İN AĞUSTOS AYI TARİH VE KÜLTÜR GEZİLERİ BAŞLIYOR
1’inci Ordu Komutanı Ersay Vali Soytürk’ü Ziyaret Etti
Vali Soytürk Stajyer Öğrencileri Makamında Kabul Etti
TEK MARKETLER TEKİRDAĞ'I SARIYOR: HEDEF 11 İLÇE
TEKİRDAĞ'DA KADIN DOSTU KENT YOLUNDA GÜÇLÜ ADIMLAR
UÇMAKDERE İLE ŞARKÖY ARASINDA YEPYENİ BİR YOL, YEPYENİ BİR KONFOR
ÇERKEZKÖY'DE YENİ BİR ATILIM, YEPYENİ BİR GÖRÜNÜM
Deprem Bina ve Envanterleri Projesi Protokolünü İmzalandı
Vali Soytürk Başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
