Sadıkoğlu, İşçiye Zam İşverene Destek
Gündem, 09 Aralık 2020 11:212021 yılı asgari ücret görüşmeleri hakkında konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu
2021 yılı asgari ücret görüşmeleri hakkında konuşan Malatya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu “Milyonlarca işçimizi tatmin edecek bir rakamda anlaşılmasını bekliyor, devletimizin de bu süreçte özellikle asgari ücret maliyetleri üzerinden işverenimizi desteklemesinin elzem olduğunu düşünüyoruz” dedi.
Yeni yıla girmeye sayılı günler kala her sene olduğu gibi milyonlarca çalışanın gözü Asgari Ücret Tespit Komisyonu görüşmelerine çevrildi. Komisyon kararının bu yıl yaşanan korona virüs pandemisi nedeniyle hem işçi hem işveren açısından daha büyük önem kazandığını belirten Malatya TSO Başkanı ve TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Ülkemizde sanayi, hizmet ve tarım sahasında çalışan yaklaşık 14 milyon işçi bulunuyor ve bunun yaklaşık yüzde 44’ünün asgari ücret üzerinden maaş aldığı düşünülüyor. Hal böyle olunca asgari ücret kararına devletimizin vatandaşla yaptığı en büyük anlaşma dememiz yanlış olmaz” dedi.
“İŞÇİMİZİN ZAM BEKLENTİLERİ GERÇEKÇİ”
Mevcut ekonomik şartlarda işçilerin yüksek artış beklentisini kabul etmek gerektiğini belirten Başkan Sadıkoğlu, “2019’da yüzde 26, 2020’de yüzde 15 artırılan net asgari ücret şu an 2 bin 324 lira. Avrupa İstatistik Ofisi Kasım ayı verilerine göre Türkiye, asgari ücret uygulayan 26 Avrupa ülkesi arasında maalesef 20’nci sırada. TÜRK-İŞ’in Eylül ayı araştırmasına göre ise ülkemizde açlık sınırı 2 bin 482 lira seviyesinde. Şayet hükümet yüzde 8’lik 2021 enflasyon hedefine göre artırımda bulunursa, asgari ücret 2 bin 510 lira seviyesine yükselecek. Sendikaların mevcut teklifleri değerlendirildiğinde bu rakam ile beklentiler arasında makasın oldukça açık olduğunu görüyoruz. Elbette içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar göz önüne alındığında işçimizin beklentilerinin de gerçekçi olduğunu kabul etmemek mümkün değil. İşçimiz tatmin edici bir zam, işverenimiz ise asgari ücret maliyeti üzerinden devletten destek bekliyor” ifadelerini kullandı.
“ASGARİ ÜCRET KONUSUNDA FEDAKÂRLIK BEKLİYORUZ”
İşçilerin beklentilerini haklı bulmakla birlikte işverenlerin de maliyetler konusunda ciddi sorunlar yaşadığına dikkat çeken Başkan Sadıkoğlu, özellikle böylesi zorlu bir dönemde devletin asgari ücret konusunda fedakarlıkta bulunarak işçisine ve işverenine azami destek olması gerektiğini söyledi.
Başkan Sadıkoğlu, “İşçimizin eline geçen 2 bin 324 lira iken üzerindeki vergi yükü ile birlikte mevcut asgari ücretin işverene maliyeti 3 bin 458 lira. 2020 yılında yaşanan iş kayıpları ile işletmelerimizin içinde bulunduğu durum ortada. Pandemi sürecinin üretim ve ekonomiye etkilerinin kısa vadede bitmeyeceği öngörüleri de düşünüldüğünde iş dünyamızın gelecek kaygıları giderek artıyor. Bu noktada yeni asgari ücret için milyonlarca işçimizi tatmin edecek bir rakamda anlaşılmasını dilerken, devletimizin de bu süreçte özellikle asgari ücret maliyetleri üzerinden işverenimizi desteklemesinin elzem olduğunu düşünüyoruz. Aksi halde bugün borçlarını yapılandırmaya çalışan firmalarımız bir sonraki sene yine ödeyemediği borçlar için yapılandırma beklentisi içinde olacak” şeklinde konuştu.
Gündem, 09 Aralık 2020 11:21
Yorumlar (0)
Vali Soytürk, Mevlid-i Nebi Haftası Programına Katıldı
2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı İlk Ders Zili Çaldı
10. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı Kapılarını Açtı
TEKİRDAĞ GENÇLİK VE SPORUN MERKEZİ OLACAK
2026-2027 Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Üniversite ve Öğrenci Yurtlarında Güvenlik Tedbirleri Değerlendirildi
Tarım, Sanayi, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın Açılışı Gerçekleştirildi
Vali Soytürk Taekwondo Şampiyonası’nda Derece Elde Eden Sporcuları Makamında Kabul Etti
Trakyaka Yönetim Kurulu Kırklareli’nde Toplandı
Çorlu İlçemizde Yaptırılacak Olan 16 Derslikli Ortaokulun Temeli Atıldı
Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyareti ve Harf İnkilabı’nın Uygulanmasının 98. Yıl Dönümü Kutlandı
Vali Soytürk “Tekirdağlı Yazarlar Buluşması” Etkinliğine Katıldı
98 YIL ÖNCE TEKİRDAĞ'DA BAŞLAYAN AYDINLANMA YOLCULUĞU ANILDI
Vali Soytürk 2026 YKS’de Derece Elde Eden Öğrencileri Makamında Kabul Etti
CANDAN BAŞKAN: "TRAKYA'NIN EN KAPSAMLI GENÇLİK MERKEZİNİ KURUYORUZ"
İlaç Sektörü Temsilcileri Toplantısı Düzenlendi
ÇOSB Kapaklı Devlet Hastanesi Açılış Töreni Gerçekleştirildi
TEKİRDAĞ SAHİLLERİNDE YENİ NESİL İNSANSIZ CANKURTARAN ARAÇLARI GÖREVDE
GÜÇLÜ İTFAİYE, GÜVENLİ TEKİRDAĞ: SARAY'A MODERN İSTASYON
UMKE Haftası Münasebetiyle Vali Soytürk’e Ziyaret
Kültür Varlıklarında Yapılacak Restorasyonlar Konulu Toplantı Düzenlendi
BÜYÜKŞEHİR'DEN ARI YAŞAM GÜCÜ İLE ÜRETİCİYE CANDAN DESTEK
BÜYÜKŞEHİR'DEN KIRSAL ULAŞIMA CANDAN DOKUNUŞ
Çerkezköy İlçemizde Spor Salonu Yaptırılacak
KAPAKLI SOSYAL YAŞAM MERKEZİ'NDE TEMMUZ AYI ATÖLYELERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Orman Yangınları Tedbirleri Toplantısı Düzenlendi
SARAY'IN HİZMET ALTYAPISINA MODERN DOKUNUŞ
Vali Soytürk Çorlu Doğal Yaşam Alanı’nın Açılışına Katıldı
Vali Soytürk Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
BÜYÜKŞEHİR'DEN BALIKESİR'E DESTEK ELİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN YAŞAMA DOKUNAN CANDAN HİZMET
BÜYÜKŞEHİR'İN AĞUSTOS AYI TARİH VE KÜLTÜR GEZİLERİ BAŞLIYOR
1’inci Ordu Komutanı Ersay Vali Soytürk’ü Ziyaret Etti
Vali Soytürk Stajyer Öğrencileri Makamında Kabul Etti
TEK MARKETLER TEKİRDAĞ'I SARIYOR: HEDEF 11 İLÇE
TEKİRDAĞ'DA KADIN DOSTU KENT YOLUNDA GÜÇLÜ ADIMLAR
UÇMAKDERE İLE ŞARKÖY ARASINDA YEPYENİ BİR YOL, YEPYENİ BİR KONFOR
ÇERKEZKÖY'DE YENİ BİR ATILIM, YEPYENİ BİR GÖRÜNÜM
Deprem Bina ve Envanterleri Projesi Protokolünü İmzalandı
Vali Soytürk Başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
