Çorlu Belediyesi'nin enerji verimliliği projeleri takdir topladı
Tekirdağ, 22 Ocak 2025 10:45
Çorlu Belediyesi, geleceğe daha yaşanabilir bir kent bırakma hedefiyle enerji tasarrufu ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında öncü adımlar atmaya devam ediyor. Çevre dostu yaklaşımlarla hem doğayı koruyan hem de ekonomik tasarruf sağlayan projelerle kentte enerji verimliliği artırılıyor.
Çorlu Belediye Başkanı Ahmet Sarıkurt, sürdürülen çalışmalara ilişkin açıklamasında; "Kentimizi sadece bugünün değil, yarının Çorlulularına da en iyi şekilde emanet etmek istiyoruz. Bu nedenle çevreye duyarlı projeler geliştirerek doğal kaynaklarımızı koruma ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etme çabasındayız. Her bir çalışmamız, geleceğe bırakacağımız bir izdir." ifadelerini kullandı.
Enerji Dönüşümü ile Aydınlatmada %65 Tasarruf
Çorlu Belediyesi’nin enerji tasarrufu hedefleri doğrultusunda başlattığı LED aydınlatma dönüşümü hızla devam ediyor. Park ve Bahçeler Müdürlüğüne bağlı parkların yüzde 67’sinde, belediye hizmet binalarının ise yüzde 80’inde LED aydınlatma sistemine geçildi. Geleneksel aydınlatmalara göre yüzde 65’e varan enerji tasarrufu sağlayan LED teknolojisi, aynı zamanda uzun ömrü ve düşük bakım maliyetiyle de ön plana çıkıyor.
Otoparklar Güneşle Aydınlanıyor
Belediyenin çevre dostu projeleri arasında, Alipaşa Mahallesi Kılıç Ali Paşa Caddesi üzerinde bulunan Atakent Kapalı Pazar Yeri Açık Otoparkı’nın elektrik ihtiyacını güneş enerjisiyle karşılayan yenilikçi uygulama yer alıyor. 9 bin metrekarelik otopark alanına yerleştirilen 10 adet yeni nesil güneş panelli aydınlatma direği, hem çevreci hem de ekonomik bir çözüm sunuyor.
Ayrıca Sarılar Mahallesi’nde bulunan 8 Temmuz Anıtı’nın aydınlatma sistemi de güneş panelleriyle donatılarak enerji verimliliğine katkı sağlandı.
Güneş Enerjisi Santrali ile Yüzme Havuzunda % 50 Enerji Tasarrufu
Çorlu Belediyesi’nin çevreci projeleri arasında yer alan bir diğer çalışma ise Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nun otoparkında kurulan güneş enerji santrali. Merkezi Proje Yönetim Ajansı iş birliğiyle gerçekleştirilen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen “Çorlu Belediyesi’nde Küçük Ölçekli Yenilenebilir Enerji Uygulaması ve Enerji Dönüşümü Hibe Projesi” kapsamında hayata geçirilen Güneş Enerjisi Santrali (GES) projesinde kurulum çalışmaları devam ediyor.
Yaklaşık 8 bin yüzücünün yararlandığı ve yılda ortalama 32 bin kişinin ziyaret ettiği Mustafa Kemal Atatürk Yarı Olimpik Kapalı Yüzme Havuzu’nda 88 kWp kapasiteli güneş enerji sistemiyle yılda 15.000 kWh elektrik enerjisi üretilmesi bekleniyor. Bu sistem tam kapasiteyle çalıştığında yılda toplam 115 MWh enerji üretilecek ve Çorlu’nun enerji tüketimine önemli bir katkı sağlanacak. Tesisin enerji ihtiyacının yaklaşık %50’sinin bu projeden karşılanarak yarı yarıya tasarruf edilmesi planlanıyor.
Projenin çevresel etkileri de dikkat çekiyor. Yıllık 107.2 ton karbon emisyonu azaltımı hedefleniyor. Bu oran, karbon ayak izinin küçültülmesi ve temiz enerji kullanımının artırılması açısından önemli bir başarı olarak öne çıkıyor.
Çevreye ve Geleceğe Katkı
Çorlu Belediyesi’nin hayata geçirdiği bu projelerin etkisi rakamlara da yansıyor. Yıllık yaklaşık 20.000 kWh enerji tasarrufu sağlanırken 54 ton karbon salınımı engelleniyor. Bu rakam, 2.702 ağacın yıllık karbon emilimine eş değer. Aynı zamanda, doğal gaz bazında yıllık 24.192 metreküp, kömür bazında ise 134,4 ton fosil yakıt tüketiminin önüne geçiliyor.
Başkan Sarıkurt, bu çalışmaları değerlendirirken, "Bu projelerle yalnızca enerji tasarrufu sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda Çorlu’muzu çevre dostu bir kent hâline getirmek için önemli adımlar atıyoruz. Daha yeşil, daha yaşanabilir bir Çorlu hayalimizi adım adım gerçeğe dönüştürüyoruz." dedi.
Tekirdağ, 22 Ocak 2025 10:45
Yorumlar (0)
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Süleymanpaşa Belediyesi 1. Tekirdağ Günleri Başlıyor
Vefatının 87. Yılında Atamızı Özlem ve Saygıyla Andık
ULU ÖNDER ATATÜRK TEKİRDAĞ'DA MİNNETLE ANILDI
MUHTARLAR AKADEMİSİ'NİN DÖRDÜNCÜ DURAĞI ŞARKÖY
Zincir Market Temsilcileri İle İlimiz Sanayicileri Düzenlenen Toplantıda Bir Araya Geldi
HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE KUZU-OĞLAK YEM DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI
Tekirdağ Bakış haber sitesinden Zamanda Yolculuk! Cumhuriyetin İlk Yılları Yeniden Canlandı"
Süleymanpaşa Cumhuriyet Korteji Sele Dönüştü!
CUMHURİYET BAYRAMI VE KURULUŞUN 102. YILI TEKİRDAĞ'DA COŞKUYLA KUTLANDI
ÇERKEZKÖY’ÜN KURTULUŞU İÇİN KOŞTULAR
ÇERKEZKÖY'DE YİNE MUHTEŞEM BİR ATMOSFERDE CUMHURİYET COŞKUSU YAŞANDI
Vali Soytürk Osmanlıca Atölyesine Katıldı
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. CANDAN YÜCEER'İN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
ANİ BASTIRAN SAĞANAK SONRASINDA BÜYÜKŞEHİR VE TESKİ EKİPLERİ SEFERBER OLDU
Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da Tarımsal Üretimin Planlanması Yapıldı
Tekirdağ'da deprem Korkuttu
ONKOLOJİ HASTALARINA ÜCRETSİZ ULAŞIM DESTEĞİ
'Tekirdağ'da Yaşayan Malatyalı Sayısı 20 Bini Aştı'
TESKİ'DEN EDİRNE'YE SU DESTEĞİ
İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı Yapıldı
TESKİ'DEN SÜLEYMANPAŞA'YA 5 YENİ SU SONDAJ KUYUSU
TEKİRDAĞ'DA İTFAİYE TEŞKİLATI'NIN 311. YILI KUTLANDI
Ahilik Haftası Münasebetiyle Vali Soytürk’e Ziyaret
AHİLİK HAFTASI HEYETİNDEN CANDAN BAŞKAN'A ZİYARET
DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ TEKİRDAĞ'DA RENKLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
19 Eylül Gaziler Günü Münasebetiyle Yemek Programı Düzenlendi
Bakan Memişoğlu ve Vali Soytürk Polifarma AR-GE Hammadde ve İlaç Üretim Merkezi’nin Açılışına Katıldı
Candan Başkan Vatandaşlarla Buluştu
MERİÇ-ERGENE HAVZASI İÇİN TEKİRDAĞ'DA ORTAK AKIL İLE YOL HARİTASI BELİRLENDİ
TEKİRDAĞ'DA KÜLTÜR, SANAT VE SPOR KURSLARI BAŞLIYOR
2025-2026 Akademik Yılı 1. Dönem Güvenlik ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
TEKİRDAĞ'DA EĞİTİME CANDAN DESTEK
Çorlu`nun İlk Coğrafi İşaretli Ürünü Seymen Kavununun Hasadı Başladı
BAŞKAN VAHAP AKAY 1000 ÖĞRENCİYE KIYAFET YARDIMINDA BULUNDU
ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’NDEN BİRİNCİ SINIFLARA KIRTASİYE SETİ
TEKİRDAĞLI BALIKÇILAR BÜYÜKŞEHİR'İN DESTEĞİYLE "VİRA BİSMİLLAH" DEDİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN, ARICILIĞI TEHDİT EDEN PARAZİT İLE MÜCADELE PROJESİ
