Vali Soytürk Uluslararası Balkan Sempozyumu’na Katıldı
Tekirdağ, 19 Aralık 2024 11:33Vali Soytürk Uluslararası Balkan Sempozyumu’na Katıldı
Valimiz Sayın Recep Soytürk Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi’nde düzenlenen Osmanlı Döneminde Balkanlarda Birlikte Yaşam Kültürü’nün ele alındığı Uluslararası Balkan Sempozyumu’na katıldı.
Sempozyumda açılış konuşması Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mümin Şahin tarafından yapıldı.
Ardından Konuşan Vali Soytürk; “Bilindiği üzere balkanlar coğrafyası bir bütündür. Hem ekonomik, hem sosyal, hem kültürel anlamda ciddi bir etkileşim içerisindedir. Bu etkileşimi arttırmak, özellikle ekonomik, kültürel ve sosyal alanlarda ilişkilerimizi arttırmamız gerektiğine inanıyorum. Yakın bir tarihte Edirne'de balkan ülkeleriyle ilgili, balkanların davosu olarak nitelendirilebilecek bir ekonomik forum yapıldı. Balkan ülkelerinden yaklaşık 7 Bakan ya da Bakan Yardımcısı katıldı. Çok verimli ve samimi bir ortamda çalışmalar yapıldı. Bunu çok kıymetli buluyorum. Balkan ülkeleri arasındaki ekonomik ticaretin artması, hacminin büyümesi en büyük hedeflerimizden olmaktadır. Burada da Tekirdağ’a özel bir görev düşüyor. Çünkü; Trakya içerisinde ekonomik olarak en büyük il Tekirdağımızdır. 14 OSB'si var, 3 tane endüstri bölgesi var, 3287 tane sanayi tescilli firması var, bu fabrikalarda çalışan 201.000 insanımız var ve geçen sene yaklaşık 12.5 milyar dolar ticaret hacmimiz var. Bu hatırı sayılır bir ekonomik güç, Trakya’daki en büyük güç. Hem nüfus bakımından, hem ticari faaliyetler, hem ekonomik faaliyetler olarak Trakya’daki en büyük güç. 3 limanımız var. Bu 3 limanımızdan bir tanesi konteyner elleçleme bakımından Türkiye'nin 1'inci sırasında. Bir limanımızda Ro-Ro seferlerimiz başladı. Dolayısı ile; hem ulaşım bakımından, hem ekonomik faaliyetler bakımdan, hem ticaret bakımından Tekirdağ önemli bir ekonomik üsttür ve Balkan ülkeleri ile ticaretin özellikle Tekirdağ üzerinden arttırılmasının öneminin altını çizmek isterim. Diğer taraftan, balkan ülkeleri arasındaki turizmin arttırılması gerekir. Biliyoruz ki; birçok Türk vatandaşımız gönülden bağlı olduğu için balkan ülkelerini ziyarete gidiyor. Kimisi köken itibari ile oralı, kimisinin gönülden bir bağı var. Türk vatandaşlarımız balkan ülkelerini geziyor. Bir taraftan da, balkan ülkelerinden Türkiye'ye gelenler, Tekirdağ'a gelenler var. Geçen sene 20 binin üzerinde Bulgar vatandaşı ilimizi ziyaret etti. Bu ziyaretlerin sayısının artmasını istiyoruz. Buna göre de turizmin alt yapısını genişletmek güçlendirmek istiyoruz ki daha çok turist alalım. Balkanlardan insanlar gelsinler, misafir edelim. Zaten sosyal doku bakımından bir yakınlık var, bu yakınlığı devam ettirelim. Bir taraftan da arkeolojik kazılarımız var. Bu arkeolojik kazılar balkanlardaki, balkanların tarihindeki önemli geçmişi yansıtacaktır. Buraların da ziyaret için önemi açıktır.” dedi.
Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi 29. Dönem Başkanı Prof. Dr. Mustafa Şentop ve Kuzey Makedonya Eski Cumhurbaşkanı Prof. Dr. Gjorge IVANOV sempozyum konusu ile ilgili konuşmalarını yaptı.
2 Oturum şeklinde gerçekleşecek olan sempozyumun 1’inci oturumunda Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Pro. Dr. Halit Erenin oturum başkanlığında sırası ile; TÜBİTAK Yönetim Kurulu üyesi ve TÜBA asil üyesi Prof. Dr. Mehmet Bulut tarafından “Osmanlı Avrupa’sındaki Farklılıkları Güce Dönüştüren Bir Arada Yaşama Tecrübesini Yeniden Düşünmek” konulu sunum, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Feridun Emecen tarafından “Birlikte Yaşama Tecrübesi ve Balkanlar. Genel Bir Değerlendirme” konulu sunum, Sofya Üniversitesi Balkan ve Bizans Tarihi Kürsüsü Başkanı Prof. Dr. Ivan İLCHEV tarafından Bulgarlar ve Türkler: Algılar ve Yanlış Algılar” konulu sunum katılımcılara aktarıldı.
Sempozyum 2’inci oturumun da gerçekleşmesinin ardından son bulacaktır.
Tekirdağ, 19 Aralık 2024 11:33
Yorumlar (0)
Vali Soytürk, Mevlid-i Nebi Haftası Programına Katıldı
2026-2027 Eğitim Öğretim Yılı İlk Ders Zili Çaldı
10. Çerkezköy Endüstriyel Fuarı Kapılarını Açtı
TEKİRDAĞ GENÇLİK VE SPORUN MERKEZİ OLACAK
2026-2027 Eğitim-Öğretim Yılı Öncesi Üniversite ve Öğrenci Yurtlarında Güvenlik Tedbirleri Değerlendirildi
Tarım, Sanayi, Hayvancılık ve Teknolojileri Fuarı'nın Açılışı Gerçekleştirildi
Vali Soytürk Taekwondo Şampiyonası’nda Derece Elde Eden Sporcuları Makamında Kabul Etti
Trakyaka Yönetim Kurulu Kırklareli’nde Toplandı
Çorlu İlçemizde Yaptırılacak Olan 16 Derslikli Ortaokulun Temeli Atıldı
Atatürk’ün Tekirdağ’ı Ziyareti ve Harf İnkilabı’nın Uygulanmasının 98. Yıl Dönümü Kutlandı
Vali Soytürk “Tekirdağlı Yazarlar Buluşması” Etkinliğine Katıldı
98 YIL ÖNCE TEKİRDAĞ'DA BAŞLAYAN AYDINLANMA YOLCULUĞU ANILDI
Vali Soytürk 2026 YKS’de Derece Elde Eden Öğrencileri Makamında Kabul Etti
CANDAN BAŞKAN: "TRAKYA'NIN EN KAPSAMLI GENÇLİK MERKEZİNİ KURUYORUZ"
İlaç Sektörü Temsilcileri Toplantısı Düzenlendi
ÇOSB Kapaklı Devlet Hastanesi Açılış Töreni Gerçekleştirildi
TEKİRDAĞ SAHİLLERİNDE YENİ NESİL İNSANSIZ CANKURTARAN ARAÇLARI GÖREVDE
GÜÇLÜ İTFAİYE, GÜVENLİ TEKİRDAĞ: SARAY'A MODERN İSTASYON
UMKE Haftası Münasebetiyle Vali Soytürk’e Ziyaret
Kültür Varlıklarında Yapılacak Restorasyonlar Konulu Toplantı Düzenlendi
BÜYÜKŞEHİR'DEN ARI YAŞAM GÜCÜ İLE ÜRETİCİYE CANDAN DESTEK
BÜYÜKŞEHİR'DEN KIRSAL ULAŞIMA CANDAN DOKUNUŞ
Çerkezköy İlçemizde Spor Salonu Yaptırılacak
KAPAKLI SOSYAL YAŞAM MERKEZİ'NDE TEMMUZ AYI ATÖLYELERİ YOĞUN İLGİ GÖRDÜ
Orman Yangınları Tedbirleri Toplantısı Düzenlendi
SARAY'IN HİZMET ALTYAPISINA MODERN DOKUNUŞ
Vali Soytürk Çorlu Doğal Yaşam Alanı’nın Açılışına Katıldı
Vali Soytürk Spor Güvenliği Değerlendirme Toplantısı’na Katıldı
BÜYÜKŞEHİR'DEN BALIKESİR'E DESTEK ELİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN YAŞAMA DOKUNAN CANDAN HİZMET
BÜYÜKŞEHİR'İN AĞUSTOS AYI TARİH VE KÜLTÜR GEZİLERİ BAŞLIYOR
1’inci Ordu Komutanı Ersay Vali Soytürk’ü Ziyaret Etti
Vali Soytürk Stajyer Öğrencileri Makamında Kabul Etti
TEK MARKETLER TEKİRDAĞ'I SARIYOR: HEDEF 11 İLÇE
TEKİRDAĞ'DA KADIN DOSTU KENT YOLUNDA GÜÇLÜ ADIMLAR
UÇMAKDERE İLE ŞARKÖY ARASINDA YEPYENİ BİR YOL, YEPYENİ BİR KONFOR
ÇERKEZKÖY'DE YENİ BİR ATILIM, YEPYENİ BİR GÖRÜNÜM
Deprem Bina ve Envanterleri Projesi Protokolünü İmzalandı
Vali Soytürk Başkanlığında Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Gerçekleştirildi
