Çarpık Yüz’e Erken Teşhisin Önemi
Sağlık, 26 Kasım 2020 10:56Çocuklarda Anormal Baş Pozisyonu ‘‘Çarpık Yüz’e’’ Yol Açıyor.
Çocuklarda Anormal Baş Pozisyonu ‘‘Çarpık Yüz’e’’ Yol Açıyor.
MTÜ Tıp Fakültesi’nden Çarpık Yüz’e Erken Teşhisin Önemi
MTÜ Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları AD başkanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abuzer Gündüz çarpık yüzde erken teşhisin önemine değindi.
Prof. Dr. Gündüz sözlerine başlarken “Üniversitemiz bünyesinde Göz Hastalıkları bölümümüzün açılması bizim bilimsel çalışmalarımız açısında çok büyük önem adletmekteydi, bu süreçte desteklerini hiçbir zaman esirgemeyen başta Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Aysun BAY KARABULUT ve emeği geçen herkese teşekkür ediyor, yaşanan Covid 19 pandemi sürecinde elimizden geldiğince uzaktan eğitim derslerimiz ile geleceğin doktor adayları, siz sevgili öğrencilerimizin yanında oluyoruz.” dedi.
Çarpık Yüz’e yol açan ve bu semptomlara neden olan Anormal Baş Pozisyonu hakkında bilgiler veren Prof. Dr. Gündüz, ‘‘Çocuklarda Anormal Baş Pozisyonu ‘‘Çarpık Yüz’e’’ Yol Açıyor.’’ İfadelerini kullandı.
Pro. Dr. Gündüz, ‘’Anormal Baş Pozisyonu insanın normal anatomik duruşundaki başın gövde üzerinde duruşun bozulması, yani başın gövde üzerinde dik durmamasıdır. Bu anormal baş pozisyonu kendini üç şekilde gösterir. Yüzün sağa veya sola dönmesi şeklinde, Çenenin yukarı veya aşağı yönelmesi, Başın sağ veya sol omuza doğru eğilmesi’’ ifadelerine yer verdi.
Anormal Baş Pozisyonu Nasıl Anlaşılır?, Nedenleri Nelerdir?
Gündüz, “Bebekliğin 6. ayı civarında çocuk başını tutmaya, 8-9 aylarda da oturmaya başlar. Bu durum bu aylardan sonra anlaşıla bilinir. Çocuğun veya bebeğin karşısına oturduğumuzda başın gövdenin tam ortasında dik durması, her iki kulağın aynı şekilde görmemiz ve çenenin yer düzlemine paralel olması gerekir. Bunlar yok ise o zaman aileler Anormal Baş Pozisyonundan şüphelenmelidir.”
“Bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahibiz” diyen Prof. Dr. Gündüz, “%90 nedeni gözle ilgilidir. Göze bağlı nedenlerinde %90 Şaşılık ile ilgilidir. Göz dışı nedenler oldukça azdır. Bunlar en başında psikolojik ve boyun kasının tortikolizi gelmektedir. Biz kliniğimizde bu konuda yeterli bilgi ve tecrübeye sahibiz. Hatta bu konuda ulusal ve uluslararası bilimsel dergilerde makaleler yayımladık. Böylece ülkemizdeki ve Dünyadaki göz hekimlerinin deneyimlerimizden yararlanmasını sağladık.” dedi.
Anormal Bas Pozisyonun önemi nedir?
Prof. Dr. Gündüz, “Anormal bas pozisyonuna bağlı olarak sağ veya sol boyundaki kas ve kemik yapıları zarar görür. Bu yeni pozisyona göre gelişim gösterir. Ki buda boynun her iki tarafındaki kas ve kemik yapısının aynı olması ile sonuçlanır. Ayrıca daha önemlisi boynumuzun her iki tarafında yüzümüzün kan dolaşımını sağlayan karotis arter ve vene bası ile o tarafın kan dolaşımını bozar. Bu da yüzün o tarafının beslenmesinin bozulması anlamına gelir ki böylece "çarpık yüz" görünümü oluşur. Bu durum insan yüzünde çok ciddi estetik sorun oluşturur.” dedi.
"Çarpık yüz görünümü ve boyun asimetrisi gelişim yaşından sonra düzeltilmesi oldukça zor ve maliyetlidir. Bu nedenle bebeklik ve erken çocukluk döneminde Anormal Baş Pozisyonu’nun tespiti ve tedavisi çok önemlidir.” sözlerine yer veren, Prof. Dr. Gündüz özelikle içinden geçtiğimiz "Pandemi" sürecinde bu çocukların ihmal edilmemesi gerektiğini vurgularken, bu konuda hem aileler hem de Göz Hekimlerinin gerekli özeni göstermesi gerektiğini belirtti ve “Gerekiyorsa bu çocukların tedavileri salgın yönünden gerekli önlemleri alarak yapmak gerekir. Aşırı gecikmelere izin verilmemelidir.” dedi.
Prof. Dr. Gündüz cümlelerine son verirken, “Anormal Baş Pozisyonlarının erken yaşta tespiti ve tedavisi gerekmektedir. Erken teşhis için aile hekimlerine ulusal çapta eğitim vermenin faydalı olacağını düşünmekteyim. Aileler bu konuda daha dikkatli olmalı, şüphe durumunda mutlaka bir göz hekimine çocuklarını muayene ettirmeliler.” İfadelerine yer verdi.
Sağlık, 26 Kasım 2020 10:56
Yorumlar (0)
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Süleymanpaşa Belediyesi 1. Tekirdağ Günleri Başlıyor
Vefatının 87. Yılında Atamızı Özlem ve Saygıyla Andık
ULU ÖNDER ATATÜRK TEKİRDAĞ'DA MİNNETLE ANILDI
MUHTARLAR AKADEMİSİ'NİN DÖRDÜNCÜ DURAĞI ŞARKÖY
Zincir Market Temsilcileri İle İlimiz Sanayicileri Düzenlenen Toplantıda Bir Araya Geldi
HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE KUZU-OĞLAK YEM DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI
Tekirdağ Bakış haber sitesinden Zamanda Yolculuk! Cumhuriyetin İlk Yılları Yeniden Canlandı"
Süleymanpaşa Cumhuriyet Korteji Sele Dönüştü!
CUMHURİYET BAYRAMI VE KURULUŞUN 102. YILI TEKİRDAĞ'DA COŞKUYLA KUTLANDI
ÇERKEZKÖY’ÜN KURTULUŞU İÇİN KOŞTULAR
ÇERKEZKÖY'DE YİNE MUHTEŞEM BİR ATMOSFERDE CUMHURİYET COŞKUSU YAŞANDI
Vali Soytürk Osmanlıca Atölyesine Katıldı
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. CANDAN YÜCEER'İN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
ANİ BASTIRAN SAĞANAK SONRASINDA BÜYÜKŞEHİR VE TESKİ EKİPLERİ SEFERBER OLDU
Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da Tarımsal Üretimin Planlanması Yapıldı
Tekirdağ'da deprem Korkuttu
ONKOLOJİ HASTALARINA ÜCRETSİZ ULAŞIM DESTEĞİ
'Tekirdağ'da Yaşayan Malatyalı Sayısı 20 Bini Aştı'
TESKİ'DEN EDİRNE'YE SU DESTEĞİ
İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı Yapıldı
TESKİ'DEN SÜLEYMANPAŞA'YA 5 YENİ SU SONDAJ KUYUSU
TEKİRDAĞ'DA İTFAİYE TEŞKİLATI'NIN 311. YILI KUTLANDI
Ahilik Haftası Münasebetiyle Vali Soytürk’e Ziyaret
AHİLİK HAFTASI HEYETİNDEN CANDAN BAŞKAN'A ZİYARET
DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ TEKİRDAĞ'DA RENKLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
19 Eylül Gaziler Günü Münasebetiyle Yemek Programı Düzenlendi
Bakan Memişoğlu ve Vali Soytürk Polifarma AR-GE Hammadde ve İlaç Üretim Merkezi’nin Açılışına Katıldı
Candan Başkan Vatandaşlarla Buluştu
MERİÇ-ERGENE HAVZASI İÇİN TEKİRDAĞ'DA ORTAK AKIL İLE YOL HARİTASI BELİRLENDİ
TEKİRDAĞ'DA KÜLTÜR, SANAT VE SPOR KURSLARI BAŞLIYOR
2025-2026 Akademik Yılı 1. Dönem Güvenlik ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
TEKİRDAĞ'DA EĞİTİME CANDAN DESTEK
Çorlu`nun İlk Coğrafi İşaretli Ürünü Seymen Kavununun Hasadı Başladı
BAŞKAN VAHAP AKAY 1000 ÖĞRENCİYE KIYAFET YARDIMINDA BULUNDU
ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’NDEN BİRİNCİ SINIFLARA KIRTASİYE SETİ
TEKİRDAĞLI BALIKÇILAR BÜYÜKŞEHİR'İN DESTEĞİYLE "VİRA BİSMİLLAH" DEDİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN, ARICILIĞI TEHDİT EDEN PARAZİT İLE MÜCADELE PROJESİ
