Oturarak Çalışmak ve Fazla Kilolar Kıl Dönmesi Riskini Artırabilir
Sağlık, 15 Aralık 2022 10:44Halk arasında kıl dönmesi olarak bilinen pilonidal sinüs rahatsızlığına ülkemizde özellikle erkeklerde daha fazla rastlanıyor.
Çoğunlukla Akdeniz havzasında yani Türkiye, İspanya, Mısır, İran, Irak, Yunanistan gibi ülkelerde görülüyor. Bu durumun sebebi bu halkların erkeklerinin hatta kadınlarının da çok kıla sahip olması şeklinde yorumlanıyor. Kıl dönmesi sorununda çeşitli ameliyat ve ameliyat dışı tedaviler bulunuyor. Ancak son yıllarda kullanılan lazer yöntemi hastaya önemli konfor sağlıyor. Prof. Dr. Ediz Altınlı, kıl dönmesi ve lazerle tedavi yöntemi hakkında bilgi verdi.
Kıl dönmesinden korunmak için birkaç önemli noktaya dikkat!
Kıl dönmesi, internatal alan adı verilen kalçanın arasına yerleşmiş bir hastalıktır. Genelde oturarak çalışanlarda ve iki kalçasının derinliği fazla olanlarda yani genelde kilolu insanlarda, bölgede kıllar derinin içine girmektedir. Kıl dönmesi özellikle kuyruk sokumu, kasık ve genital bölge, koltukaltı başta olmak üzere vücudun çeşitli bölgelerindeki kılların ters dönerek cildin altına girmesi ve kıl keseceği oluşturarak apse, yara ve fistüle neden olmasıdır. Basit oturma, kalkma gibi eylemlerde rahatsızlık vermesi nedeniyle sosyal hayatı olumsuz yönde etkilemektedir. Kıl dönmesinden korunmak için kişisel hijyene önem verilmesi, fazla kilolardan uzak durulması ve fiziksel yönden devamlı aktif kalınması önemlidir.
Lazer yöntemi kıl dönmesi tedavisinde konfor sağlıyor
Kıl dönmesi konusunda günümüze kadar pek çok tedavi yöntemi kullanılmıştır. Kıl dönmesi için genel anestezi ile yapılan 1,5- 2 saatlik Limberg flep adı verilen işlemde bölge baklava dilimi şeklinde çıkartılmakta ve üzeri açık bırakılmaktır. İşlem yapılan alanın açık kalması sosyal yaşamda bazı zorluklara neden olabilmektedir. Sonrasındaki bakım süreci de büyük hassasiyet gerektirmektedir.
Geçtiğimiz yıllarda ameliyatsız yöntemlerden epsit adı verilen endoskopik pilonidal sinüs tedavisi de pek çok hastada uygulanmıştır. Bu işlemde deliklerden girilerek kamera ile içerideki kistik lezyon tamamen görülerek temizlenmektedir.
Kıl dönmesinde en güncel tedavi yöntemi ise lazer tekniğidir. Kıl dönmesi olan bölge genel anestezi ile kamera görüşü altında lazerle yakılmaktadır. Atış yapılarak iki duvar birbirine yapıştırılmaktadır. En komplike kıl dönmesi vakalarında bile işlem 20-25 dakik sürmektedir. İşlem sonunda hastanın ağrısı olmamaktadır. Hastalar işlem sonrası doğrudan herhangi bir kısıtlama olmaksızın rahatça oturulabilmektedir. Diğer bütün kıl dönmesi tedavilerinde işlem sonrası bölgenin üstüne oturmak ya tamamen yasaktır, ya da belli süreler çerçevesinde buna izin verilmektedir. Lazerle kıl dönmesi işlemi sonrası ertesi gün günlük hayata dönülebilmekte ve çalışmaya başlanabilmektedir. İşlemden hemen sonra duş alınabilmektedir. İşlemden sonraki tek kısıtlama 6 hafta kadar ağır spor yapılmaması, motosiklete binilmemesi ve kürek çekme gibi sporlara ara verilmesi ile ilgilidir. Lepsitin getirdiği en büyük avantajlardan biri diğeri de işlemin tekrarlanabiliyor olmasıdır. Hastaya fazladan bir kesi yapılmadığı için işlemin tekrarlanması gerektiği durumlarda sorun yaşanmamaktadır.
Sağlık, 15 Aralık 2022 10:44
Yorumlar (0)
Anahtar Parti Malatya İl Başkanlığı Stk ve Medya Temsilcilerini Ağırladı
Süleymanpaşa Belediyesi 1. Tekirdağ Günleri Başlıyor
Vefatının 87. Yılında Atamızı Özlem ve Saygıyla Andık
ULU ÖNDER ATATÜRK TEKİRDAĞ'DA MİNNETLE ANILDI
MUHTARLAR AKADEMİSİ'NİN DÖRDÜNCÜ DURAĞI ŞARKÖY
Zincir Market Temsilcileri İle İlimiz Sanayicileri Düzenlenen Toplantıda Bir Araya Geldi
HAYVAN YETİŞTİRİCİLERİNE KUZU-OĞLAK YEM DESTEĞİ BAŞVURULARI BAŞLADI
Tekirdağ Bakış haber sitesinden Zamanda Yolculuk! Cumhuriyetin İlk Yılları Yeniden Canlandı"
Süleymanpaşa Cumhuriyet Korteji Sele Dönüştü!
CUMHURİYET BAYRAMI VE KURULUŞUN 102. YILI TEKİRDAĞ'DA COŞKUYLA KUTLANDI
ÇERKEZKÖY’ÜN KURTULUŞU İÇİN KOŞTULAR
ÇERKEZKÖY'DE YİNE MUHTEŞEM BİR ATMOSFERDE CUMHURİYET COŞKUSU YAŞANDI
Vali Soytürk Osmanlıca Atölyesine Katıldı
BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANI DR. CANDAN YÜCEER'İN 29 EKİM CUMHURİYET BAYRAMI MESAJI
ANİ BASTIRAN SAĞANAK SONRASINDA BÜYÜKŞEHİR VE TESKİ EKİPLERİ SEFERBER OLDU
Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı Yapıldı
Tekirdağ'da Tarımsal Üretimin Planlanması Yapıldı
Tekirdağ'da deprem Korkuttu
ONKOLOJİ HASTALARINA ÜCRETSİZ ULAŞIM DESTEĞİ
'Tekirdağ'da Yaşayan Malatyalı Sayısı 20 Bini Aştı'
TESKİ'DEN EDİRNE'YE SU DESTEĞİ
İl Hayvanları Koruma Kurulu Toplantısı Yapıldı
TESKİ'DEN SÜLEYMANPAŞA'YA 5 YENİ SU SONDAJ KUYUSU
TEKİRDAĞ'DA İTFAİYE TEŞKİLATI'NIN 311. YILI KUTLANDI
Ahilik Haftası Münasebetiyle Vali Soytürk’e Ziyaret
AHİLİK HAFTASI HEYETİNDEN CANDAN BAŞKAN'A ZİYARET
DÜNYA TEMİZLİK GÜNÜ TEKİRDAĞ'DA RENKLİ ETKİNLİKLERLE KUTLANDI
19 Eylül Gaziler Günü Münasebetiyle Yemek Programı Düzenlendi
Bakan Memişoğlu ve Vali Soytürk Polifarma AR-GE Hammadde ve İlaç Üretim Merkezi’nin Açılışına Katıldı
Candan Başkan Vatandaşlarla Buluştu
MERİÇ-ERGENE HAVZASI İÇİN TEKİRDAĞ'DA ORTAK AKIL İLE YOL HARİTASI BELİRLENDİ
TEKİRDAĞ'DA KÜLTÜR, SANAT VE SPOR KURSLARI BAŞLIYOR
2025-2026 Akademik Yılı 1. Dönem Güvenlik ve Koordinasyon Toplantısı Düzenlendi
TEKİRDAĞ'DA EĞİTİME CANDAN DESTEK
Çorlu`nun İlk Coğrafi İşaretli Ürünü Seymen Kavununun Hasadı Başladı
BAŞKAN VAHAP AKAY 1000 ÖĞRENCİYE KIYAFET YARDIMINDA BULUNDU
ÇERKEZKÖY BELEDİYESİ’NDEN BİRİNCİ SINIFLARA KIRTASİYE SETİ
TEKİRDAĞLI BALIKÇILAR BÜYÜKŞEHİR'İN DESTEĞİYLE "VİRA BİSMİLLAH" DEDİ
BÜYÜKŞEHİR'DEN, ARICILIĞI TEHDİT EDEN PARAZİT İLE MÜCADELE PROJESİ
